Direktlänk till inlägg 11 maj 2016

Protokoll möte med klassrepresentanter 13 april 2016

Mötesanteckningar,

Föräldraföreningens möte med klassrepresentanter 2016-04-13.


Närvarande


Ingela

Kina

Linda

Helene

Jörgen

Dzenitha

Elisabeth

Chatarina

Lotta

Jennie

Ulrika

Anna

Madde

Lars

Marie Balksäter, speciellt inbjuden från Kostenheten Ystad kommun.


Mötet öppnades och efter att vi godkänt dagordningen och förra mötets protokoll ( punkt 1 – 3 på dagordningen ) lämnades ordet över till Marie Balksäter (Kostenheten Ystad kommun) )som skulle berätta om den mat som barnen får.


Marie är ansvarig för 12 olika serveringar, förskolor, skolor och äldreboenden varav 11 lagar mat. Eleverna på Bleke äter på Norreportskolan. Östra skolan har ett mycket litet kök och kan därför inte laga så mycket de vill med hänsyn hur mycket  utrustning som får plats.


Vad som serveras bestäms av en menygrupp bestående av Marie och kockar från de olika köken.


Skolorna serverar frukost, lunch och mellanmål. Varje höst finns en kupong där en vuxen kan äta gratis en gång per elev och prova lunchen. Annars kostar lunchen 50 kronor för vuxna på besök.


Barn som inte är på fritids får om de vill köpa frukost för 10 kronor / portion och mellanmål för 13 kronor / portion på skolan.


Ystad kommun har inget politiskt beslut om närodlat / närproducerat. Problemet är att det inte finns någon definition på vad som är närodlat / närproducerat. Är det Skåne eller ska man ta en radie och rita en cirkel runt Ystad, då man mycket väl kan hamna i ett annat land. Ystad gör vad man kan för att ta produkter ifrån vår närhet.


Just nu har kommunen att antal avtal och vi får just nu:


Kött från Karlskrona, bara svenskt

Kyckling, färsk, svensk från Fridshills

Grönsaker från Karlskrona, svensk o utländsk härkomst

Bröd från Reimars

Cervera

Dafgårds


Ystad kommun har tagit fram en samordnad distribution som levererar till skolorna vilket innebär att antalet leveranser minskat med 75 %. Detta har också medfört att små aktörer som Fridshills kan lämna anbud, vilket vore omöjligt om de skulle leverera till alla kök istället för till sambandscentralen.


Andel ekologisk mat som serveras är vad som kommunen bestämt

20 % år 2016 och 2020 ska andelen vara 35 %.


Kommunen följer Livsmedelsverkets riktlinjer för hur mycket mat som barn behöver.


För att minska matsvinnet kan man nu i köket se frånvaro och eventuella studiebesök som minskar antalet barn i serveringen. All mat som tagits fram i matsalen kan inte tas tillbaka och serveras igen. Detta medför att ibland får barnen två rätter och de barn som äter senare kan få mer av biffar osv.


Barnen slänger mycket lite mat (det som skrapas av tallriken). Det är upp till oss personalen att minska matsvinnet. På frågan om skolköket kan sälja överbliven mat är det olagligt, då det går emot kommunallagen. Man konkurerar då med privata intressen t ex restauranger. Ystad kommun ligger under snittet i matsvinn. Man kan alltid bli bättre men aldrig nå noll enligt Marie.


65 – 70 % av all mat tillagas från grunden i våra skolkök.


Många föräldrar vill se en förändring i vilken mat som serveras. Ystad kommun följer tallriksmodellen och Livsmedelsverkets rekommendationer. Marie ser det också som mycket svårt att hoppa på varje ny trend inom matvärlden samt undrar hon vilken av de trender som dyker upp som ska väljas.


På frågan om det har gjort någon undersökning vad föräldrarna vill ha för mat till sina barn blir svaret nej.


Barnen är ibland missnöjda med att det inte serveras grönsaker var för sig och att det finns ovanliga grönsaker och ibland lite speciella ”röror” till.


Marie svarar att det de köper in efter säsong. De köper så mycket ekologiskt som deras budget tillåter samt vad leverantören har att tillgå. Marie anser också att det är skolans uppgift att utmana eleverna till att smaka nya grönsaker och nya kryddor.


Ystad kommun jobbar mot att ta bort utländskt kött, ta bort smaksatta produkter t ex försvinner smaksatt fil och bara ekologisk ej smaksatt fil kommer att serveras.


Om man har fler frågor kan man maila dem till Ingela Berven som ser till att de når Marie.


Vi tackar Marie och går vidare till punkt 5 på dagordningen. Då informerar Kina.


En incident mellan elever på Östra skolan har medfört att  incidenter har kommit upp till ytan. Alla elever har enskilt få svara på frågor av pedagogerna på skolan. Detta material håller på att sammanställas. Oftast är ökad vuxen närvaro en del av lösningen på dessa incidenter. Detta har medfört att det är mycket ny personal på fritids. Skolan gör allt som går för att få så lite omsättning som möjligt på de nya. Under februari månad var ovanligt många i personalen sjuka vilket också ökade antalet nya vuxna. Några pedagoger var också på utbildning, vilket ökade på de nya vuxna.


Alla incidenter är unika och medför att det måste angripas individuellt. Detta medför att det tar tid. När barnen är så unga ( åk 1-3 ) går alla polisanmälningar vidare till social omsorg.


Alla skolor i Ystad har jobbat fram en gemensam handlingsplan hur man agerar mot allvarliga incidenter som hot och våld.


Kina informerade också om problemskapande beteende vid dataspelande. Rädda barnen har mycket bra information på deras hemsida som ger stöd åt föräldrar. Skolan vill inte förbjuda dataspel förutom när det gäller spelet GTA som har 18 årsgräns. Förutom GTA som inte ska spelas av barnen, vill skolan informera istället för att förbjuda.


En privatperson har hört av sig till skolan. Hon tillsammans med sin man kom körande en lördag eftermiddag utanför skolan då tre barn som antas vara 7 till 10 år lekte chicken race. Denna lek går ut på att man springer ut framför en körande bil och stannar så länge man törs innan antingen bilen får stopp eller man springer undan. Denna lek blir sorgligt nog vanligare och vanligare.


Information om detta GTA och leken chicken race kommer i veckobrev till föräldrar med barn i lågstadiet och på Vklass till föräldrar med barn i mellanstadiet.


 Den 24 april anordnas Let the children play. Ett tillfälle att möta nya människor. Denna information finns utlagd på Vklass.


Föräldraföreningen vill att fler föräldrar engagerar sig. Bleke är underrepresenterat på våra möten. Vi ska försöka få ut informationen inför mötena till klassrepresentanterna så de i sin tur kan hämta information från föräldrarna i klassen.


Under punkt 6 på dagordningen fick alla (förutom Kina) berätta om hur de upplevde skolan. Alla de föräldrar som var där har en positiv inställning till skolan, personal och hur deras barn har det. Det finns alltid orosmoln som måste tas om hand.


Många föräldrar har barn som inte berättar mycket om vad som hänt i skolan. Föräldraföreningen ska lägga ut en länk på Vklass där man får tips på frågor man kan ställa till barnen för att få reda på mer om deras skolgång.


Punkt 7. Vi har fått mycket positiva reaktioner på discot som anordnades den 11 mars i år. Det kommer säkert att bli fler disco för vår del.


Den 31 maj anordnar vi en trafikvettsdag för elever i årskurs 3 och 4. De 66 eleverna delas in i två grupper där Polisen kommer att informera en grupp och ca 10 praktiska övningar kommer att ske bakom Ystad studios för den andra gruppen. Sedan byter grupperna. Trafikvettsdagen kommer att pågå till ca 14. Fler vuxna behövs. Anmäl intresse till Dzenita.


Punkt 8. I höst planerar vi att ha en sakbytardag med inriktning på vinterutrustning. Julpyssel kommer att anordnas som vanligt.


Punkt 9. Vi håller på att köpa in bollar till klasserna på skolan. Ett Tage skåp på Bleke planeras och är nära förestående.


Eleverna på Bleke skickade också ett tack för fikat som föräldraföreningen bjöd på när de provade ett nytt sätt att ha utvecklingssamtal.


Vi diskuterade också om man skulle anordna mingel för föräldrarna vid terminsstart så de kan lära känna varandra.


Mötet avslutas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖRÄLDRAFÖRENINGEN BLEKE- OCH ÖSTRA SKOLAN, 11 JANUARI 2017   Närvarande: Ingela Berven (ordförande) Jörgen Clair Anna Edström   Mötets öppnande  Ordföranden öppnade mötet.   2.      Dagordningens godkänn...

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖRÄLDRAFÖRENINGEN BLEKE- OCH ÖSTRA SKOLAN, 16 NOVEMBER 2016   Närvarande: Ingela Berven (ordförande) Kina Josbrant Karin Diependaele Jörgen Clair Elisabeth Eriksson Dzenita Freudenthal Linda Ståhl Anna Edst...

Möte med klassrepresentanter 161019 Tema Integration Närvarande: Jennie Nyman, Karin Diependale, Linda Ståhl, Jörgen Clair, Lars Björklund, Kina, Maria Thulin, Marie-Louise(lärare), Ing-Marie (lärare).   Mötet inleddes med föreläsning kring h...

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖRÄLDRAFÖRENINGEN BLEKE- OCH ÖSTRA SKOLAN, 21 SEPTEMBER 2016   Närvarande: Ingela Berven (ordförande) Jörgen Clair Elisabet Eriksson Lars Björklund Dzenita Freudenthal Anna Edström     1 Mötets öppnande ...

Alla vars barn är inskrivna på Östra skolan/Blekeskolan får vara   medlemmar. Stöd gärna vår verksamhet genom att bli medlem.   Medlemskapet är frivilligt och kostar 100 kr/familj och läsår.   Avgiften betalas till bankgiro nr 794-7047...

Presentation


Välkommen alla föräldrar, elever och skolpersonal till föräldraföreningens blogg! Här kommer ni att kunna följa styrelsens arbete och uppdatera er om vad som händer runt föreningen.

Fråga Föräldraföreningen

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards